Ma au la blogroll:

 • Icon Iasmy

Parteneri

De TRoxana, scris la May 28th, 2013

Un prim pas către visul american - Programul Work and Travel

Work and travel, un vis ce poate deveni realitate

America reprezintă, cu siguranță, destinația de vis a multora dintre noi. Work and travel este un program care le permite studenților să facă     acest lucru fără prea multe eforturi. Andrei Zagarodnii, coordonator program work and travel în Timișoara, este omul care ne poate spune când, cum și ce să facem pentru a ajunge la desținatia mult visată.

Roxana Tănase: Ca să fie clar pentru toată lumea, ce înseamnă programul work and travel?
Andrei Zagarodnii: Work and Travel este un program care le oferă studenților oportunitatea de a lucra, dar și de a se plimba pe perioada vacanței de vara în America. Este acel ceva care le permite să își trăiasca “The american dream”.

R.T.: Care sunt condițiile minime pentru a aplica la acest program, pe lânga a cunoaște limba engleză măcar la nivel conversațional?
A.Z.: În primul rând trebuie să fii student la o facultate acreditata la zi. Învățămantul la distanță și fără frecvență nu se iau în considerare. În al doilea rând trebuie să ai o vârstă cuprinsă între 18 și 30 de ani. Și nu în ultimul rând, după cum ai spus și tu, un nivel de engleză măcar la nivel conversațional. Astea sunt principalele, restul vin pe parcurs.

 

R.T.: Costul total al programului nu este o sumă deloc de neglijat. Aceasta ajunge undeva la 2000 de dolari. Ce plătesc studenții, de fapt, cu acești bani?
A.Z.: În primul rând plătesc costul programului, apoi taxa SEVIS, ambasada pentru obținerea vizei și biletul de avion. Astea sunt cheltuielile absolut necesare suportate înainte de plecare.

R.T.: Să înteleg că odata ajunși în America, studenții mai au și alte cheltuieli suplimentare?

A.Z.: Să le numim cheltuieli normale. În general, sfătuiesc studenții sa aibă o suma totală de 2500 de dolari, pentru ca ei nu o să își ia salariul din prima săptămână, și normal că până acest lucru se întâmplă, ei trebuie să aibă garanția că au bani să își plătească chiria și să își cumpere mancarea pentru că acestea sunt cele mai importante.

R.T.: În cazul în care studentul nu dispune de suma necesară pentru a-și acoperi toate cheltuielile, știu că mai exista și o a doua variantă și anume imprumutul bancar. Spune-mi, te rog, în ce condiții acest lucru devine posibil?
A.Z.: Este vorba despre un credit special pe care banca îl oferă studenților. Se numește creditul Work and Travel, iar studenții pot lua o suma de până la 3000 de dolari. Prima condiție este ca ei să fie deja înscriși în program, adica să-și fi plătit avansul de 200 de dolari. Cea de-a doua condiție este să își găsească un girant, pentru ca banca să aibă o garanție pentru orice eventualitate.

R.T.:O întrebare pe care toată lumea și-o pune este legată de trecerea interviului la Ambasadă pentru obținerea vizei. Știu că în cazul în care studentul nu reușește lucrul acesta din prima încercare, mai are posibilitatea și la o altă încercare. Care sunt motivele principale pentru a le putea garanta studenților această reusită?
A.Z.: În principal, studenții trebuie să îi convingă pe cei de acolo ca știu cât de cât limba engleză. De asemenea, este foarte important ca studentul să nu aibă restanțe, deoarece lucrul acesta îi mărește cu mult șansele de reușită. Greșeala pe care mulți studenți o fac este că pleacă cu un speech gata facut de acasă, iar lucrul ăsta se observă si nu e bine. Și da, acesta se poate reînscrie în cazul în care a picat prima oară la interviu. Doar ca trebuie să își plăteasca taxa de Ambasadă de fiecare data.

R.A.: Studentul trebuie să aibă o anumită pregatire/calificare în cazul anumitor joburi?
A.Z.: Nu, niciun angajator nu cere acest lucru, mai ales ca la majoritatea job-urilor inainte de a începe lucrul propriu-zis, studenții vor avea câteva zile de training, în funcție de cât de receptivi sunt.

R.T.: Știu că locurile de muncă sunt în domenii dar și locații diferite ale Americii de Nord. Cam care ar fi acestea?
A.Z.: Avem joburi de ospatar, bucatar, ajutor de bucatar, gradinar, vanzator, ajutor de fotograf. Sunt foarte multe. În ceea ce privește locațiile, acestea sunt în Tennessee, North Carolina, New York, Ocean City, Pensylvenia, Florida ș.a. Totul depinde de ce job dorește fiecare, dar și de ce anume avem noi disponibil la momentul respectiv, adică în momentul în care vine studentul la noi.

R.T.: Care sunt cele mai bine plătite joburi?
A.Z.: În general palata variază între 7,25-10 dolari pe ora. Însă există și jobul de server unde studentul are posibilitatea să își facă foarte mulți bani, și asta datorita tips-ului, deoarece aici salariul este foarte mic, undeva la 3 dolari pe ora.

R.T.: Există posibilitatea ca studentul să-și găsească și un al doilea job?
A.Z.: Clar. Majoritatea au două, dacă nu chiar trei sau patru joburi. Asta depinde în funcție de cum își organizează programul, dar și cât de rezistenți sunt fizic.

R.T.: În cazul în care se intamplă să fie dați afară de la locul de muncă sau realizează că jobul respectiv este prea greu pentru ei și nu mai pot continua, le găsiti alt job sau trebuie să se descurce singuri?
A.Z.: Asta nu e vina noastră că nu îi convine lui sau că e dat afară de la locul de muncă. Noi o să-l ajutam pe cât posibil dacă putem, dar cum se întâmplă și în cazul celui de-al 2 lea job, studentul trebuie să se descurce singur.

R.T.: Există posibilitatea ca un angajator, în urma unui interviu, să nu fie de acord ca un student să lucreze pentru el. Care crezi că ar fi motivele pentru care se întâmplă acest lucru, dar mai ales ce îi sfătuiești pe studenți înainte de interviu?
A.Z.: Da, se mai întâmplă, însă sunt locuri de muncă pentru toată lumea, așa că studenții nu au de ce să își facă griji. Aceștia vor susține interviuri cu alți angajatori până vor fi acceptați de către unul, dar mai sunt și angajatori care pur și simplu solicită un anumit număr de studenți fără să mai aibă loc vreun interviu.

R.T. Sunt legende dar și forum-uri în care unii studenți vorbesc despre această experiență ca fiind nu tocmai una plăcută, despre faptul că au fost înșelați și că nu au reușit să își câștige nici măcar banii pe care i-au investit. Acesta este un motiv în plus pentru care studenții mai temători evită să se înscrie. Cum comentezi tu acele afirmații care tot apar?
A.Z. Știu ca există acele zvonuri, însă le mai știu și pe acelea în care studenții au reușit să rămâna cu 2000-3000 de dolari în mâna, plus multe alte lucruri cumpărate. Răspunsul este unul simplu: acei studenți stiau că sunt acolo în primul rând să muncească, și abia după, dacă mai rămânea timp, să se și distreze. Restul erau într-o distrcție continuă și normal că nu au reușit să facă fața cu amândouă. Așa au ajuns la final de sezon să realizeze că nu au niciun ban strâns. Este foarte bine să se distreze, să viziteze, insă fiecare trebuie să ajungă să își cunoască limita.

R.T.:Știu că la finalul contractului de munca, le-ați pregătit studenților o surpriză. Mai exact, o excursie de trei săptamâni. Spune-ne mai multe detalii legate de aceasta excursie.
A.Z. Într-adevăr, este o excursie de trei săptămâni care costă 1300 de dolari, ceea ce e foarte puțin, având în vedere ca vom vizita în jur de 9 state ale Americii de nord, printre care New York, Texas, New Mexico, California ș.a. Excursia este destinată numai celor care își doresc.

4 comments to Un prim pas către visul american – Programul Work and Travel

 • As avea o intrebare, care sunt pasii pentru a aplica la Work & Travel, si unde se pot adresa cei care doresc?

  • Roxana

   In primul rand iti trebuie ambitie pentru ca altfel nu ai cum sa reusesti. In principiu, mergi la toate agentiile sa-ti prezinte oferta ca tu sa ai de unde alege. Cand te-ai hotarat, orice agentie iti cere un avans de 200 de dolari pentru a te inscrie in program. Mai departe sunt destul de multe chestii de facut, dar o sa fii anuntat, pe rand, de reprezentantul agentiei respective.
   Cel mai bine este sa te adresezi direct catre agentie. In momentul de fata, din cate stiu eu, sunt trei agentii in Timisoara: Work profiler, Us Travel si American Experience. Toate isi au locatia in complexul studentesc.
   Sper ca ti-am fost de ajutor. Multa bafta daca te hotarasti!

 • Work and travel? hmmm uneori mi se pare o porcarie din povestile pe care le-am auzit desii unii au ramas pe acolo.Minunat articol oricum.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
toateBlogurile.ro

Gazduire Web

Cauti ceva anume?

căutare personalizată