Ma au la blogroll:

 • Icon Iasmy

Parteneri

De DUHUL, scris la February 18th, 2010

“Noile” locuinte ANL 2010

De cateva zile aud peste tot de locuintele ANL si de pretul de vanzare al acestora. Totul a pornit de la faptul ca guvernul pe de-o parte are nevoie de un capital de imagine si pe de alta nu are fonduri ca sa construiasca alte locuinte prin programul ANL.  Aud si vad  zeci de opinii contradictorii marea lor majoritate negative referitoare la pretul de vanzare anuntat de Elena Udrea si comunicat in urma cu cateva zile. Preturile la care locuintele ANL vor fi vandute catre actualii chiriasi: 19.140 de euro pentru o garsoniera de 45 metri patrati, 26.950 de euro pentru un apartament cu doua camere si 36.014 euro pentru trei camere si 70 metri patrati.

Au fost multe informatii care se bateau cap in cap in ultimii 2 ani provenite chiar de la guvern referitoare atat la modul de calcul a pretului de vanzare si la oportunitatea vanzarii acestora catre chiriasii actuali/viitori. La inceput daca tot era boom imobiliar s-a avansat ideea vanzarii acestora la pretul pietei, ideal pt stat, dar nerealizata. Motivul a fost banal, pe de-o parte s-a taraganat crearea cadrului legal pana  s-a ajuns la criza financiara de azi fara sa fi luat nimeni o decizie intre timp, pe de alta, primele contracte facute pentru locuitorii din ANL nu prevedeau cateva chestiuni elementare, ca de exemplu obligativitatea acestora ca dupa 5 ani sa ia o decizie- indiferent ca era de cumparare sau de eliberare a spatiului- drept pentru care ei stateau bine mersi in continuare cu o chirie modica fara a avea vreun interes sa cumpere locuinta (totusi in limita varstei de 35 ani). Daca s-ar fi dat la pretul pietei, locuintele deja vechi, cu infrastructura slaba si dotari de slaba calitate, nu meritau luate, preferandu-se direct alte apartamente/case de pe piata.

Astfel a aparut o a doua varianta avansata de guvern, vanzarea lor la pretul de inventar (unul dintre motive a fost evident stimularea celor care locuiau acolo, protejati de un contract prea permisiv, ce nu aveau interes sa schimbe nimic din ce aveau deja), insa bineinteles a fost puternic criticata din diverse directii,  si chiar pe buna dreptate. Acest pret de inventar (calculat in RON) diferea radical de la un oras la altul in functie de multi factori – pretul materialelor de constructii, firma constructoare (inclusiv diverse nivele de “comisioane” care au crescut sau nu pretul final), anul fabricarii acestora(cu o anumita piata pt materialele de constructii corespunzatoare numai acelui an) . Se ajungea la situatia hilara ca un apartament cu o camera, identic ca marime/dotari sa fie vandut intr-un oras cu 9000 euro si in altul cu 28.000 euro, cu avantaje serioase pentru unii si dezavantaje la fel de serioase pt altii, numai pe baza acestor factori  subiectivi.

Astfel ca in prezent, in conditiile crizei, s-a actionat pe doua planuri:

– S-a elaborat un nou contract de chirie ANL care inlocuieste pe cel vechi, este foarte restrictiv cu chiriasii,  pe baza experientei acumulate din diverse probleme iscate de locatari precum neplata chiriei/intretinerii, distrugerea dotarilor, neeliberarea apartamentelor dupa 5 ani (sau a valorii lor prin vanzare), scandaluri,  muzica data la maxim,  inundatii, ore de liniste nerespectate, si chiar dauna totala a apartamentelor primite (!)

– O solutie de mijloc pentru pret,  vanzarea la pretul la care se poate construi o alta locuinta in locul celei vandute,  in urma licitatiilor facute de autoritati in ultimele  luni, si bineinteles in conformitate cu costurile la nivelul anului 2010  ale manoperei si materialelor.

Aceasta situatie este una de echilibru, trebuie sa tineti cont ca vechile intelegeri cu locatarii sunt CONTRACTE, au valoare juridica evidenta, iar daca acestia “se incoarda” sa le pastreze pe cele vechi si nu vor sa le semneze pe cele noi, nu pot fi obligati sa o faca desi in aceste luni ei sunt chemati pe un ton imperativ pentru reinoirea contractelor. Ei ar putea sa stea mult si bine in aceste locuinte la o chirie infima, pana la 35 de ani nefiind deranjati de nimeni cu nimic, abia peste varsta de 35 de ani se poate “umbla” la chirie (fara sa afecteze astfel pe cei care sunt actuali chiriasi tineri de buna credinta si cazuri sociale) punandu-se un pret foarte mare incat acestia sa fie fortati sa ia o decizie.  Astfel s-a indulcit pastila amara cu contractele noi, oferindu-le o varianta mai atractiva, intr-o formula care impaca pe majoritatea (intotdeauna se vor gasi si nemultumiti).

Construirea de noi locuinte ANL se poate astfel continua chiar si fara a fi alocate alte fonduri de la bugetul extrem de subtire, si ce este mult mai important se stabileste practic pentru prima data in istoria post decembrista un etalon real al pietei imobiliare ( ca o medie pe tara) al pretului REAL de constructie a unei locuinte cu dotari sub-medii de 1-2-3 camere, fara a include pretul terenului!! !E un lucru cerut de foarte multi, atat clientii care doresc sa achizitioneze un apartament, cat si cei care vor sa vanda erau pe o mare fara busola, neavand nici o informatie credibila despre pretul corect pentru a realiza o tranzactie imobiliara. Chiar si dezvoltatorii pot sa isi faca o idee despre situatia actuala, la cat ar trebui sa iasa cu pretul lor de vanzare fara teren ca sa fie competitivi.  Pornind de la aceste preturi furnizate de guvern, se poate calcula destul de lejer intregul paletar de preturi pentru locuinte noi- slaba calitate(ANL), medie, de lux, oricate camere, case.  Ma mir ca inca nimeni nu a observat acest lucru :), prea preocupati cu certurile pe subiect. Pentru cei care nu stiu de ce ANL=slaba calitate, va pot spune cu certitudine ca pentru acesti bani beneficiati de sforaiturile VECINILOR din toate directiile posibile,  care se aud ca si cum ar fi…cu tine in camera, instalatii sanitare slabe, podele laminate subtiri si cu izolatie de 2 mm de si daca mergi descult zici ca ai ..tocuri, usi batute de soarta si de vant, instalatie electrica alcatuita din exact 4 prize (suficiente nu? :)) ), multe apartamente pe etaj, lipsa crunta a parcarilor si certuri inerente cu proprietarii de autoturisme.

Ca sa nu fiu chiar asa rau, trebuie precizat ca cel putin pentru ultimele construite s-a mai lucrat si la aceste aspecte,  se poate discuta deja de locuinte cu dotari medii, nu slabe, ceva mai spatioase, tamplarie mai buna, prevazute cu rampe pentru persoanele cu dizabilitati, mai luminoase, mai izolate. Daca ar asigura si infrastructura (apa, gaze,canal, curent) macar in timpul constructiei daca nu inainte, lucru care pana acum nu am auzit sa il faca in realitate, ar fi in sfarsit o treaba ca lumea.

Singura problema serioasa a acestui program este inlaturarea sau macar reducerea derapajelor privind persoanele care primesc in acest fel o locuinta. Desi sunt destui care au primit “pe bune”, ei devin susceptibili si de-a dreptul incredibili,  proscrisi priviti acuzator de majoritatea celor din jur, din cauza prea multor situatii mediatizate si dovedite de oameni cu multi bani, apartamente, functii, pile, Nesimtiti cu “N” mare care desi isi permit in mod evident sau chiar au pe alte nume de rude locuinte, prefera sa mai aiba una si de la stat, cu o lacomie demna de o cauza mai buna. Macar sa se creeze un mecanism, astfel incat daca se arata cu dovezi ca respectivul care nu rareori e doctor sau functionar sau afacerist dubios plin de bani, are pe numele/in posesia familiei alte locuinte/case in care evident ar putea locui daca nu le-ar da in chirie (sic),  sa poata fi inlaturat din aceste apartamente fara prea multe menajamente. Sunt dovezi destule  si despre fraudari ale dosarelor , un mic exemplu ar fi persoane care au implinit 35 ani asteptand zadarnic sa primeasca ANL, ei fiind eliminati automat de pe liste dar…numarul lor de dosar ajunge in schimb la “cine trebuie”, acesta avand automat un punctaj foarte mare realizat pe baza ..vechimii dosarului. Nu trebuie prin asta sa se ajunga la o “vanatoare de vrajitoare” dar macar cazurile strigatoare la cer, in care fetita de 4 anisori a respectivului poseda vreo 2 apartamente de pe acuma, sa fie rezolvate in favoarea altora cu adevarat nevoiasi, sau a tinerilor ingineri de care tara chiar are nevoie (plange dupa ei saraca, numai noua lege a impozitului pe profitul anticipat, in plina criza, fara NICI O MASURA anticriza pentru firmele care sunt motorul economiei, arata tampenia unor guvernanti si rautatea blestematilor de vanzatori de neam…).

Una peste alta, programul ANL, devine incet incet un program matur, iar combinat cu programul Prima Casa poate oferi celor napastuiti o sansa si nu in ultimul rand o continuitate logica unei familii tinere cu studii superioare, care dupa ce si-a gasit un servici, sta 5 ani in chirie, iar cu banii stransi in aceasta perioada poate apela la Prima Casa gasind STABILITATE, un motiv serios ca sa ramana in tara natala fara a mai ingrosa randurile celor care prefera sa plece pe afara vanzand ieftin inteligenta romaneasca.

11 comments to “Noile” locuinte ANL 2010

 • Bai ce patriot, cata inflacarare…

 • Vrei nu vrei sunt roman.. Am calatorit destul prin alte tari ca sa stiu ca aici vreau sa traiesc, in conditii minim-decente. Si nu cred ca cineva care a trait pe pielea lui experiente asemanatoare cu ANL nu imi da dreptate referitor la “inflacararea” cu care combat derapajele..

 • Ma intreb oare ce se va intampla cu domnul “Costica Argint”, va fi gasit vinovat sa va fi achitat. Cred ca nu mai scapa caci par destul de porniti astia pe el insa sa vedem ce sfori va mai trage.

 • Mai fac si ei cate un bloc din an in Pasti

 • ionuti

  Locuinte prin credit ipotecar…blocul se va finaliza in 2011…Vreau sa fac prin prima casa…insa nu stiu daca mai primesc subventia de 15% si de ce preturile sunt mai mari decat cele din articol?
  1.etaj 0 ap 3 camere = 91.27 mp = 244.158 ron
  2.etaj 3 – ap 3 camere = 91.27 mp = 256.469 ron
  3.etaj 5 – ap 3 camere = 81.53 mp = 235.951 ron
  4.etaj 6 – ap 2 camere = 62.06 mp = 168.243 ron + boxa obligatoriu 9.808 ron

 • ionuti

  am uitat sa precizez ca e bloc anl si e prin programul:”Locuinte prin credit ipotecar”…

 • Elisa

  Eu sunt chiriasa intr-o garsoniera ANL. Intr-un an de 2 ori s-a spart canalizarea in beci si miroase tot blocul a urina. Chiar si acum, cand e aerul mai umed. In rest, foarte modern, ca un vis, avem si prize, peretii izolati… Trebuiau doar reparate instalatiile sanitare la timp sa nu intre mirosul in pereti… In baie am inlocuit cam totul… Lasand asta, sambata primesc o scrisoare de la minister ca pot cumpara locuinta. Ce gluma, noi suntem in greva si nu am bani de chirie din februarie… De imprumut nu poate fi vorba, pentru ca veniturile noastre ar trebui inmultite cu 10 ca sa ne dea banca un credit. Si cel mai important, cu pretul garsonierei as gasi la noi in oras apartament nou, cu 2-3 camere. Un mp costa la fel in Bucuresti ca intr-o cumuna sau orasel uitat de lume… De ce? Nu stiu. Momentan avem unde locui, dar pana cand? De ce suntem atat de invidiati, de parca am fi primit ceva gratis? Am primit, dar am platit chirie destul de mare si nu e ceva al nostru, e doar temporar… pentru ca nu vom avea niciodata banii necesari sa ne cumparam locuinta. Si am uitat ceva: rampa pentru handicapati exista, dar e pavata cu gresie, alunecoasa si foarte abrupta, poti doar cobori pe ea, in fund, ca la sanius, fiind locul de joaca al copiilor… :)

 • ana

  Am o mare rugaminte la persoanele care locuiesc in ap. ANL de ceva vreme sau cei care abia au primit repartitie in 2010. Va rog sa-mi spuneti daca ati fost nevoiti sa platiti un fond de rulment in momentul semnarii contractului si ce valoare avea.Sunt pe lista celor care vor primi locuinta si va trebui sa achit un fond de rulment in valoare de 4000 Ron. Stie cineva daca este sau nu legal? Este adevarat ca se vor mari chiriile ajungand intre 300-400 euro pt.2 camere? Rog persoanele care binevoiesc sa-mi raspunda sa-mi scrie pe adresa de mail: [email protected]. Va multumesc.

 • done d

  chiriasii anl sunt rai platnici ca si cei sociali.eu platesc la 2 camere 1000 lei si intretinere si chelt comune si femeia de servici pentru ca blocul in care stau in chirie are proprietari seriosi.Vreau si eu o locuinta anl si sa platesc si 300 euro pe luna chirie dar sa nu mai merg cu cortul pe la diferiti proprietari ! Si sa nu am vecini romi care vorbescf urat si o tin tot in chefuri. as plati fondul de rulment si dublul a 4000 lei dar nu mai am varsta si la locuinte sociale nu m-as duce nici pe degeaba datorita nimicarilor care le ocupa. iti distrugi educatia copiilor si viitorul lor.

 • mihaiu m

  ai dreptate !
  daca ai vecini romi esti blestemat.
  pentru elisa : prin asociatie de locatari va reparati tot daca sunteti gospodari dar daca ai vecini cozi de topor ramaneti cu mirosul si tevile sparte.
  chiriasii nu au cultul proprietarului si tot asteapta sa le faca altul tot.
  nu suntem nemti suntem si noi niste romi ca ne complacem in murdarie si asteptam sa ne faca unul reparatia alta curatenia altii sa ne dea bani si mai suntem si fara caracter.
  ar fi bine sa ne conduca japonezii sa vedem ce-i munca !

 • george

  daca detin o suma de 30.000 de euro as putea solicita cumpararea unui apartament intr-un bloc anl? am un dosar la primaria sectorului 2 se aproape 3 ani si nu am primit nici macar o farama de speranta, soacra mea vinde apartamentul si pleaca la tatra altfel nici o speranta pt atatia bani.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
toateBlogurile.ro

Gazduire Web

Cauti ceva anume?

căutare personalizată