Ma au la blogroll:

 • Icon Iasmy

Parteneri

De DUHUL, scris la December 14th, 2010

Cum sa faci rost de bani. De ce au tiparit americanii 110 miliarde $ cu defecte

Mi-a atras atentia treaba asta, prima data pe Capital, si apoi la sursa, pe CNBC.  Poate suna a greseala clasica romaneasca ce au facut americanii acolo, dar sunt cateva ciudatenii care la un minim exercitiu de gandire /cautare nu pot sa nu ridice semne de intrebare.  Long story short, americanii anuntau prin aprilie 2010 ca vor schimba bancnota de 100$ cu un nou design ce incorporeaza ultimele tehnologii in materie inclusiv 3D pentru a o face de nefalsificat – sa fim seriosi, istoria ne arata altceva, corect spus e pentru a ingreuna falsificarea lor pentru o perioada :) – iar in februarie 2011 ar fi urmat sa intre in circulatie. Conform materialului, au fost tiparite nu mai putin de 1.1 miliarde de bancnote de 100$ , ceea ce ar reprezenta “aproximativ 10% din totalul $ aflati in circulatie”. Apoi au constatat ca un numar necunoscut de bancnote, unele surse dau ca aproximativ 30% dintre ele, prezinta un defect de fabricatie, acelasi la toate si drept urmare intregul lot a fost pus in carantina in 3 seife uriase din Fort Worth, Texas si Washington, fizic ocupand un spatiu imens.  Sortarea manuala a acestor bancnote ar putea dura si 30 ani, iar realizarea unei masini de sortare automata pentru acest defect si folosirea sa pe stocul de bancnote tot ar fi intre 1 si 2 ani, cu niste costuri greu de calculat pentru ambele variante. Chiar si asa simpla lor tiparire a costat peste 120 milioane $ pana acum, la care se adauga deja costuri de stocare&paza.  Una din cele mai probabile solutii este pur si simplu distrugerea lor prin ardere, daca vor decide ca alte variante sunt mai costisitoare.

Cel mai ciudat aspect este faptul ca au tiparit nu mai putin de 1.1 MILIARDE de bancnote si noi chiar trebuie sa credem ca nu au fost verificate deloc de-a lungul procesului de productie?! O cautare pe net referitoare la producerea banilor, emisiuni pe Discovery Channel despre acelasi subiect, arata ca acest lucru NU se poate intampla! Exista un proces extrem de clar si dur, cu teste continue pe loturi mici de bancnote, chiar si cand ele sunt aparent fara probleme sunt verificate la sange, inclusiv prin teste de uzura/distrugere, pentru ca erori de fabricatie pot incuraja falsificatorii, o bancnota cu mici erori scapata de sub tiparul oficial va face pe multi sa accepte bancnote cu … mai multe erori contrafacute.  Si atunci, eroarea umana fiind eliminata, cine si de ce a avut interesul ca acest lot urias sa fie produs pana la capat?

“Gurile rele” – care sunt echivalentul popular al mult mai cunoscutului si pomposului “specialistii spun”,  sau “o echipa internationala de specialisti a stabilit”  (fara nume, fara personalizare, nimeni nu isi asuma raspunderea pentru ce a stabilit mistica echipa,  si mai ales nimeni nu spune din ce persoane, concret, a fost formata echipa) – ei bine, aceste guri rele spun ca atat serviciile secrete cat si alte organisme guvernamentale (multe in legatura stransa cu viitoarele alegeri prezidentiale) duc o lipsa acuta de fonduri, care fonduri nu se (mai) pot aloca oficial. Asadar, ia sa facem intregul lot “imposibil sau prea costisitor de sortat”,  ne prefacem ca il distrugem, si pedepsim 2-3 necajiti pentru eroare, iar sumele de bani care nu sunt tiparite gresit – adica 70% din cei 110 miliarde de dolari vor disparea fara urma in buzunarele lor fara fund.  Ingenios, nu?  Ce mai conteaza faptul ca tot poporul american va suporta pana si tiparirea acestor bani, nu numai inflatia provocata de folosirea lor? FED-ul desi primeste comanda de a livra si tipari bani de la guvernul SUA,  nu suporta cheltuielile provocate de “eroare”, au avut grija ca pretul sa fie platit tot de contribuabil, prin biroul de tiparire “Bureau of Engraving and Printing” care apartine tot guvernului.  FED-ul e de mult un fel de stat in stat care nu “suporta” cheltuieli, ci doar profiturile..

Ideea in sine e ingenioasa, nu?  Parca vad ca in curand va aparea si la noi o emisiune de bancnote moderne, si evident tiparite gresit o buna parte din ele… Doar vin alegerile! Pana acum la noi nu s-a remarcat decat Loteria Romana prin castigurile acordate doar in preajma unor evenimente mari, si zecile de strangeri de fonduri “Ajutati batranii singuri”, “Ajutati copiii” , toate EXACT inainte de alegeri.. dupa care nu se mai aude nimic de ele…

6 comments to Cum sa faci rost de bani. De ce au tiparit americanii 110 miliarde $ cu defecte

 • E ingenioasa ideea da nu cred ca o sa dispara asa toti banii aia.

  Imi plac si mie teoriile conspirationste da de acolo si pana la a vedea o conspiratie in orice e un drum lung si greu :)

 • aA

  e perfect plauzibil,numai ca multi nu-si inchipuie ca ar putea avea asa tupeu si marea majoritate nu prea gandesc ,asa ca ce li se spune iau drept bun. sa-i foloseasca sanatosi!
  bombe din astea de prostit populatia apar mereu, a se vedea vaccinul antigripal. ma mir ca inca nu au facut campanie iar pe seama lui. mai spre primavara poate :D

 • @Smile – pana si termenul de “teoria conspiratiei” a fost creat de psihologii NWO (masoni)din SUA, alaturi de alte cuvinte cheie cum ar fi “paranoia”, prin care experimentele ilegale asupra cetatenilor propriei tari sa fie acoperite, in cazul in care cei supusi experimentelor simteau ceva, sau observau lucruri pe care nu trebuiau sa le observe (aparatura electronica, faptul ca erau urmariti, faptul ca plantele din jur erau afectate de aparate nevazute etc), erau imediat aratati cu degetul si caracterizati cu aceste cuvinte, ca sa poata fi considerati “bolnavi” si …tratati corespunzator cu droguri. E bine sa cauti in jur explicatii logice pentru fapte ilogice.. In cazul de fata, se stie foarte clar ca fabricarea bancnotelor NU permite erori..cauta de curiozitatea ta cateva documentare/filmulete despre fabricarea banilor.

 • Anonim

  Eu un lucru nu am inteles din ce sa scris mai sus…si anume :

  1.

  americanii anuntau prin aprilie 2010 ca vor schimba bancnota de 100$ cu un nou design ce incorporeaza ultimele tehnologii in materie inclusiv 3D pentru a o face de nefalsificat

  Deci sa inteleg ca desing-ul o sa fie schimbat fata de bacnotele care is acuma in circuletie…deci practic bacnotele astea noi nici nu au iesit IN CIRCULATIE…

  2.

  Apoi au constatat ca un numar necunoscut de bancnote, unele surse dau ca aproximativ 30% dintre ele, prezinta un defect de fabricatie, acelasi la toate si drept urmare intregul lot a fost pus in carantina in 3 seife uriase

  Intrebarea mea este :

  Cum poate folosi statul american sau guvernul, niste bacnote cu un desing total diferit fata de ce este acuma pe piata si care este si in carantina…TOT LOTUL… ?!?!?!?
  Sa zicem ca e asa cum sa scris mai sus ca cei 30% de distrug iar cei 70% vor intra in buzunare,ei cum vor folosi acele bacnote daca nu sau dat spre circulatie ?!?!?!?

 • @Anonim – 1. Adevarat, bancnotele respective inca nu au iesit pe piata.
  2. Vor iesi altele “fara defecte”, iar la momentul respectiv se vor putea folosi fara grija si cele spalate in acest fel. Undeva in apropierea alegerilor fii sigur ca bancnotele noi vor circula de zor.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
toateBlogurile.ro

Gazduire Web

Cauti ceva anume?

căutare personalizată