Ma au la blogroll:

 • Icon Iasmy

Parteneri

De DUHUL, scris la December 4th, 2008

Previziuni pentru 2009

         Una din temele preferate de discutie pe care le-am remarcat este anul 2009. Un 2008 sumbru si neasteptat pentru multi dintre noi tocmai se incheie, am invatat pe pielea proprie ce inseamna recesiune, pesimism, probleme financiare, restante la credite, caderi enorme ale pietelor de capital,criza imobiliara. Ce va fi in 2009? Am sa incerc sa anticipez, pe baza situatiei actuale, a stirilor recente, a experientei de pana acum cat si pe baza documentelor disponibile pe wikipedia referitoare la criza din 1929 care prezinta similitudini extraordinare cu ce se intampla pe glob acum, avand deasemenea trasaturi noi datorita tehnologiei care nu exista in acea perioada: internet, calculatoare, automatizari, cercetare stiintifica fara precedent. Voi incerca sa fiu cat mai realist, lasand deoparte “wishfull thinking”, ceea ce mi-as dori eu sa fie. Concluziile mele de pana acum sunt interesante, si de multe ori impotriva a tot ce imi doresc ca simplu cetatean, ca investitor pe piata de capital, ca angajat al unei firme multinationale, ca manager al unei mici firme:

             – Desi pietele de capital si actiunile au cunoscut anul acesta scaderi semnificative intre 40% si 90%, aceste scaderi nu s-au incheiat, si dupa o perioada de relativ calm sau chiar usoare cresteri in decembrie 2008, ianuarie si jumatate din luna februarie 2009, va urma o cadere serioasa, fara precedent in ultimii ani.  Scaderea aceasta va dura aproximativ 3 luni, va fi abrupta in prima parte, cu variatii incredibile in ambele directii, cu falimente rasunatoare. Incepand cu sfarsitul lunii aprilie, si pana spre septembrie 2009, vor avea loc rebounduri destul de agresive pe firmele care inca nu au dat faliment pana atunci, si mai ales au perspective, sau reusesc sa creeze impresia ca se vor descurca mai departe.  Sfarsitul anului va fi clasic, cu caderi in noiembrie si cresteri in decembrie, si putem spera la un 2010 usor crescator. O revenire reala se va produce in 2-4 ani. 

          – Vor avea loc falimente in industrie, firme mastodonti si multinationale  gen General Motors (automobile), care nu sunt flexibile si nu au solutii de avarie.  Conexat  cu acestea, vor cadea multe firme care furnizau servicii si aveau comenzi permanente din partea lor:  firme de IT care produceau soft, design, fabrici de componente, cam tot ce e legat de automotive. Industria grea, combinate siderurgice, fabrici de ciment, prefabricate, vor fi blocate din lipsa comenzilor si a proiectelor mari de infrastructura care vor fi oprite din lipsa de fonduri. Vor cadea banci care finantau aceste industrii pentru ca nu vor mai recupera sume importante de bani.  Desi la primele falimente mai ales bancare vor aparea investitori dornici de chilipiruri si le vor prelua, in final numarul mare al acestora va lasa sa cada un numar mare de firme cunoscute. Cele mai putin afectate firme vor fi cele care au rezerve in cash pentru cheltuielile fixe pentru 6-12 luni, precum si cele care au in spate investitori care dispun de fonduri.

     – Vor avea loc fuziuni rapide si neasteptate intre diverse firme in incercarea de a se salva reciproc, se stie ca in urma unei fuziuni este mult mai usor sa concediezi oameni si sa iti regandesti afacerea in numele restructurarii.  Vor putea da salarii mult mai mici si creea premisele care vor duce in cele din urma la redresare pe termen de 1-3 ani. 

     – Un somaj de peste 12% in lume si de aproximativ 8-9% la noi in tara este de asteptat.  Mai ales in strainatate ma astept la revolte sociale in unele tari puternic afectate si dezordine. SUA vor da tonul in aceste probleme.  La noi somajul va fi mult mai mic decat in restul lumii in special datorita faptului ca nu am apucat sa avem un nivel de salarizare foarte ridicat, avem o stabilitate crescuta fata de alte tari est europene, multe companii au apucat sa deschida filiale la noi si e foarte posibil ca acestea chiar sa isi concentreze activitatea la noi, pentru a se salva. Veti spune ca ma contrazic, si daca va fi in acest fel sa nu avem somaj aproape deloc, ba chiar sa stam foarte bine fata de altii. Daca analizam un pic, primele falimente vor aduce o masa de oameni pe piata muncii.  Ei vor trebui sa accepte recalificarea, pentru ca vor fi ceruti de alte firme dar cu profil total diferit decat ce au facut ei pana acum, si asta cere timp. Dupa jumatatea anului, desi primii afectati de falimente au inceput sa se reorienteze catre alte joburi, vor veni un alt val de someri dintre cei plecati in tarile straine, care in situatiile tensionate din tarile-gazda vor prefera sa se intoarca in tara. Dupa 2009 multi dintre ei vor incepe mici afaceri aici pe baza experientei acumulate in alte tari, creand premise pentru o revenire.

– Veniturile oamenilor vor scadea cu 30-60%, asta in contextul in care datoriile acumulate pana acum raman aceleasi, de aceea criza economica la nivel de familie se va instala progresiv si va fi resimtita diferit.  

– Firmele cele mai putin afectate de criza vor fi cele furnizoare de servicii (spalatorii auto, toate firmele de reparatii, firmele furnizoare de TV prin cablu si internet etc), si cele care pot fi asimilate acestora (firme pe internet care livreaza la domiciliu, firmele de jocuri pe calculator – multi oameni vor regasi un refugiu in calculator si internet, in lipsa unui job si in dorinta de a fi informati, precum si de a isi reveni psihic – jocurile calmeaza). Vor supravietui micile afaceri de familie care nu implica costuri mari de operare, cele mici care vor furniza nevoi primare -alimentatie, curatenie, imbracaminte, sanatate, servicii medicale de specialitate.

     – Va fi deflatie masiva, pretul multor bunuri vor atinge nivele incredibil de scazute, deoarece indiferent cat sunt de ieftine lumea nu va avea bani sa le cumpere, si mai ales interes. Cei mai castigati vor fi cei care au reusit sa puna bani deoparte pana acum. Automobile, locuinte, bunuri de larg consum (electrocasnice, TV, audio) vor putea fi cumparate foarte ieftin de oricine mai are bani, numarul falimentelor va fi invers proportional cu pretul acestor bunuri, cei care vor lichida firmele falimentare vor face preturile in concurenta cu producatorii care vor oferi preturi cat mai mici, provocand o avalansa de scaderi ale preturilor atat a bunurilor cat si a materiilor prime (iarasi foarte bine pentru 2010).

– Singurul element inflationist in acest scenariu este legat de nevoile primare ale omului, in special alimente, prevad o scumpire a acestora pentru cel putin un an.  Chiar daca nu va creste semnificativ ca suma absoluta, in valul de ieftiniri de pe alte produse, ele vor deveni incredibil de scumpe, si unele dintre ele greu de gasit, gen conserve, biscuiti, ceaiuri, semipreparate congelate, faina, si altele care rezista bine in timp. Sugerez tuturor sa isi faca o rezerva de alimente pentru minim 3 luni. Intrucat agricultura este practic blocata de lipsa finantarilor, si mai nou a ingrasamintelor datorita fabricilor de profil care deja au probleme, multi oameni vor mai produce doar pentru consum propriu, ceea ce va duce la inceputul verii 2009 la o criza de proportii in domeniu.  Nu as vrea sa ma aflu intr-un hypermarket cand valuri de oameni vor navali asupra rafturilor de alimente, la primele stiri TV despre criza alimentara. Omul este un “animal” inteligent, dar cand simte ca ii este amenintata existenta poate deveni foarte agresiv.  Cumparati de pe acum alimente neperisabile, cumpatat, si constant.  Mai bine sa gresesc cu aceasta previziune decat sa vad stiri inumane. Supraproductia de pana acum de alimente asigura suficiente rezerve pentru toata lumea, dar nu daca incearca toti sa faca rezerve simultan in cateva zile.

– In prima parte a anului 2009 (dupa februarie) prevad o criza financiara de proportii. Vor fi state intrate efectiv in faliment, la nivelul finantelor de stat. In special dolarul este posibil sa cada vertinginos.  Concomitent va creste pretul a tot ceea ce este fizic, commodities, grau, petrol, aur, in incercarea oamenilor de a se refugia pe alte valori, tangibile. Valutele vor fluctua puternic. Aurul (refugiu clasic in perioade de criza) va cunoaste un “spike”, la primele vesti despre o criza serioasa pe dolar, pretul aurului se va tripla in cateva zile, dupa care va incepe o revenire a pretului , dar de durata. Un stat care ramane fara fonduri va insemna totodata un stat care va opri servicii de tip invatamant (automat scoli inchise temporar), constructii finantate de stat, etc. Se va incerca oprirea tuturor cheltuielilor nenecesare, sau care pot fi suspendate pe o perioada.  Unii vor spune ca e imposibil sa se ajunga aici.  Oare? Toate injectiile de capital pe care le vedem acum sunt imense ca sume, vor afea efect limitat pe 2-3 luni, si mai ales SE VOR TERMINA. O mare parte din acesti bani vor fi cheltuiti nejudicios, in incercarea de a salva diverse firme cu probleme, fara o concentrare corecta asupra firmelor de care lumea chiar ARE NEVOIE. Nu se poate salva tot! Astfel acesti bani se vor topi rapid, iar ultimele rezerve vor fi injectate si ele curand.

– Am asemuit statul cu o firma intr-o postare anterioara. In aceasta ordine de idei vom vedea “falimente”, restructurari, “preluari” si “fuziuni” si la acest nivel in incercarea de a depasi criza. Nu va mirati daca veti auzi de o Anglia intrata in UE in regim de urgenta, la “pachet” cu alte tari mai mici (exemplu cele nordice) care pana acum se indoiau de necesitatea acestui lucru, sau chiar o Rusie care va pune pentru prima data problema intrarii in UE!  Nu va mirati sa auziti ca SUA ar dori o uniune extinsa cu Canada si Mexic (resurse + forta de munca ieftina). Nu va mirati sa apara monezi noi, in urma acestor uniuni, deoarece asa cum o firma noua sau restructurata vine cu idei si produse noi ce o relanseaza pe piata, la nivel de stat un produs este…moneda. Nu va mirati ca “conducerea firmei” numita stat sa se schimbe radical. Ceea ce pana acum a functionat nu poate continua sa existe, cand este clar ca a dus la disfunctionalitati serioase. Ceea ce a fost pana acum capitalism este posibil sa se schimbe, la fel si ce a fost comunism, sau altele din aceasta categorie. Vor aparea modele noi, propuneri noi, care vor fi verificate in timp si adaptate continuu. Este sfarsitul unu ciclu economic, si este nevoie de schimbari multiple pentru a relansa urmatorul ciclu crescator.

– Sa speram cu totii ca nu se va ajunge totusi la razboaie in lume, se stie ca in trecut unele tari au gasit in razboi solutia pentru relansarea productiei si cercetarii pentru cele mai diverse activitati legate de sustinerea unui asemenea conflict, precum si a reconstructiei industriei vechi distruse de razboi pe baze noi.  Existenta unui precedent – Hiroshima si Nagasaki – si a unui numar mare de arme atomice exagerat de puternice in posesia multor tari sper ca va fi suficienta pentru ca sa se evite asemenea orori care chiar nu vor mai lasa un castigator. Este clar ca daca acest lucru nu se va evita, toate previziunile anterioare nu isi mai au sensul..

– Pentru ca sunt un optimist, doresc sa inchei in discordanta cu tonul intregului articol. Ce va sfatuiesc eu pentru anul care vine este in primul rand sa priviti totul detasat, indiferent de stirile care va vor bombarda prin mass-media. Veti avea ce povesti nepotilor, asa ceva se intampla “once in a lifetime”(o data in viata). Incercati sa ascultati toate noutatile si sa va dati seama ca o buna parte din ele vor fi incercari de manipulare, stirile, articolele din ziar (tiparit si online), si televiziunile apartin toate cuiva sau sunt comandate de cineva,de cei care detin aceste ziare si televiziuni, NU APAR DIN NEANT, intamplare e o floare care creste pe un camp, o piatra care e dusa de o apa curgatoare, in schimb aproape nimic din mass-media nu este intamplator! Nu este sfarsitul lumii! Poate doar a celei cunoscute de noi pana acum.. E ca si cum pleci intr-o tara straina, si inveti noile obiceriuri, te adaptezi, descoperi oportunitati si frumuseti noi, dar asta la tine acasa, fara sa te fi miscat un metru din orasul tau :)  Nimic nu se pierde, totul se transforma a spus candva un mare geniu. Asa va fi, si depinde de fiecare dintre noi sa fie in ceva bun si util. Aveti o natura frumoasa de care sa va apropiati, munti, lacuri, excursii mici si relaxante; poate aveti o casa la tara sau bunici, unde se pot creste niste pasari, animale, practica agricultura, “departe de lumea dezlantuita”, unde este placut, liniste si nu  esti asaltat de tot felul de campuri electrice, reclame, emisii radio etc. 2010 va fi un an mult mai bun si cel putin Romania poate deveni un “Wonderland” in urmatorii ani din multe puncte de vedere.

           As adauga acestui articol si alte puncte de vedere care au logica si mi-au scapat in aceasta analiza personala, pe care le astept de la voi, pe mail – [email protected]– sau comment.

28 comments to Previziuni pentru 2009

 • eugen

  eu nu inteleg un lucru
  asta cu extinderea UE
  sau SUA

  adica cand ai o problema,iti ia foc casa,o aprinzi si pe a vecinului,sau ala se izoleaza de tine ca sa se salveze?

  io zic ca dimpotriva:se va sparge UE,va fi fiecare pt el

 • @eugen: Nu numai tie iti ia foc casa, casa arde din start la mai multi deodata. si atunci decat 5 case arse complet e mai logic sa se stranga toti 5 sa salveze macar una.
  Legat de extinderea UE sau SUA, presupunand ca 1 om construieste o casa in 20 zile , 3 oameni poate o fac in 7 zile. Prin extindere si concetrarea comuna a fortelor in rezolvarea “casei” se iese mai usor din criza decat daca fiecare e egoist si isi vede numai de cea proprie.

 • bravo! foarte bun articolul! pesimist, dar realist!

 • o sa revin sa comentez erorile, dupa ce o sa il citesc mai atent! :)

 • foarte bun articolul
  parca prea realist:)

 • am spus prea realist ca sa nu zic prea pesimist:) chiar nimic bun nu se va intampla in 2009 ?

 • happiness

  se pare ca pana la urma am ajuns si eu la concluzia ta..ca e mai bine sa fim realisti,chiar daca asta presupune si putin pesimism:) mai bine asa:D

 • happiness

  rezerva de alimente pt MINIM 3 luni:))
  asa frica ti`e de foame:P ?

 • @happiness,@taifun: E corect ce spuneti voi ca articolul are o nota clara de pesimism, de fapt am incercat sa fiu doar realist, sunt un optimist convins si oricine ma cunoaste stie asta :), si daca analiza mea m-a condus la concluziile de mai sus, vi le-am spus si voua ca un simplu observator; voi face inca o analiza referitoare la partile bune ale anului urmator. De ce nu au fost atat de evidente? Pentru ca nu va fi un an usor. Si cum sunt adept al principiului yin-yang (In tot binele e si un rau si in tot raul e si un bine), sunt convins ca voi gasi lucrurile bune.
  @fanitza: Te astept cu propria ta analiza a erorilor

  P.S. Sa ne fie frica de foame? :) Tu stii ce bine face organismului dieta si sportul?

 • Dan Alexandru

  Hai Mah la bursa daca mai scad cotatiile o s aiba pret minus .Acuma serios alte sacderi catastrofale de care zici o sa fica “back 2 the dark ages”

 • Dan Alexandru

  Scuze pt greseli de gramatica

 • @Dan Alexandru: Dupa cum am precizat si in articolul Ceasul rau, pisica 13 : ) , imi mentin parerea ca la noi nu va fi “catastrofal”, in preturile actuale fiind incluse deja mai multe catastrofe mai putin falimentul. In lume in schimb o sa avem ce vedea. Pe BVB scaderile vor fi mult mai suportabile mai ales pentru cei care deja au rezistat pana acum, si sunt de-a dreptul indiferenti fata de alte scaderi pe cele mai lichide actiuni. Cele mai lovite vor fi actiunile mai putin lichide, care din acest ultim motiv inca nu au scazut destul.

 • Johnny

  …f bun comentariul ( previziunile )…oricum , daca e sa se intample ceva rau, va fi un al-III-lea razboi mondial – cine stie…poate chiar asta se urmareste ! S-au investit enorm de multi bani ( marile puteri) in dezvoltarea armamentului nuclear ?! Oare care ar fi scopul ?…sa ne aparam de “extraterestrii”?…come on…nu suntem copii.
  Un lucru e foarte clar , tineti-va banii lichizi la saltea ! asta e si criza: nu sunt bani lichizi pe piata !
  Mai astept si alte comentarii, din pct. meu de vedere totul este regizat / controlat .Interesant este faptul ca aproape toata lume face cumparaturi, in perioada cand toata lumea se vaita ca suntem o tara saraca, cu putere economica mica….toate MALL-urile sunt pline, si chiar se cumpara.
  Eu vreau sa mai astept … e cam devreme sa trag concluzii , pot fi pripite.

 • Eu plec din tara. Aici in lumea a 3-a e rau si cand nu e criza. Plec intr-o tara unde e rau numai cand e criza.

 • Anumite domenii vor depasi criza cu succes, din toate punctele de vedere.

 • Nu inteleg cum de in prag de criza s-a ieftinit benzina. Nu inteleg cum in prag de criza si benzina ieftina, papa s-a scumpit.

 • @Johnny- esti pe aproape dupa parerea mea… toate investitiile si eforturile majore au un scop in spate: arme, filme “educative”, cipuri,criza fabricata, stiri concentrate in multe ziare cu stapani “diferiti”, sunt oameni care coordoneaza aceste eforturi clare, asta este evident, doar scopul fiecarei actiuni din spatele efortului nu e inca asa de clar. Inca ma gandesc si analizez varianta de a spune tot ce cred ca stiu pe acest blog. Pentru ca lumea doarme..
  @Isabella- Criza va fi resimtita mult mai puternic in tarile unde “e rau numai cand e criza” asa zis dezvoltate. Solutia e sa traiesti mai simplu nu mai complicat. Si din “fericire” noi traim simplu de ani de zile.. O sa fie mai bine aici decat acolo.
  @niezke- de acord cu tine. Un proverb chinezesc spune ca in calea furtunii unii fug, altii isi fac mori de vant..
  @el machina.. daca tot esti masina timpului, du-te frumusel in trecut in 1929, criza economica in floare… omul consuma numai ce are nevoie, inflatia e la cer, o paine costa milioane pt ca..hm trebuie sa traiesti nu?

 • auzi, dar nijte bani pe net in timpul crizei nu ar prinde bine? cum sa faci bani pe net? “simplu” (adica nu e usor). Iata cateva idei: programe de afiliere, adsense, reclama pe site. Pentru asta trebuie sa ai un blog, site sau forum

 • Jurjiu Gheorghe

  E un artico foarte corect. Eu incerc de ceva timp sa explic familiei si apropiatilor ca trebuie sa aveg grija de micile gospodarii de la sat care produc strictul necesat.cartofi, grau, porumb etc pentru ca sa nu ajungem la mana altora pentru ca am mai fost si e greu si incomod. Nu e o perioada de vandut ci de gospodarit ceea ce avem.

 • Bogdan

  Eu nu cred nimic din ce ai scris aici Duhule,in primul rand nu ne comparam cu anul 1929 cand oamenii chiar au ramas fara bani,acum e alta situatie cei care au avut bani inainte de criza au si acum doar ca au tinut mentionez ca au tinut si nu mai tin pt ca piata incepe sa functioneze.Acum sunt bani doar ca oamenii sunt mai prudenti in a investii si asteapta momentul oportun si nu vom astepta ani de zile ,pana la sfarsitul anului va fi cam gata cu “criza” si de anul viitor o sa intram la normal doar ca normalul acesta nu va urca preturile ca anul trecut la imobiliare,va urca piata dar mai timid.Euro nu va urca cat se speculeaza pt ca ar fi colaps si asa ceva nu va fi acceptat de nimeni ,nu exista conspiratie de a distruge vreo tara sau alta astea sunt doar speculatii si zvonuri lansate de amatori pt cine se panicheaza usor.
  ps.am facut studiul de piata din anul 1998 pt mai multe firme de renume.E doar parerea mea!

  • “Cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete” a spus cineva odata…noi inca nu am simtit adevarata criza, ea va fi la sfarsitul lui 2009 inceputul lui 2010. Se pare ca datele pe care le-am cules si prelucrat eu se potrivesc 80-90% cu ce exista acum doar ca perioada de derulare este de 2-3 ani nu de un an, cum am incercat eu sa “inghesui” evenimentele. Nici criza din 1929 nu a durat un an. Pe de-o parte voi face o analiza mai actuala legata de tot ce am scris cu realizari/nerealizari, pe de alta te invit sa faci propria ta predictie, e usor sa citesti ceva si sa “nu crezi nimic” dar fara argumente, in schimb e greu sa faci tu singur o predictie viabila si sustinuta de argumente.

   • Bogdan

    Cum e Duhule,am avut ceva dreptate in ce am scris acum cateva luni?unde e colapsul de care spuneai si zarva care tine 2-3 ani?FMI a spus ca Economia Mondiala este pe plus!Euro a ajuns unde ai spus tu la 5ron pana la sfarsitul anului?Economia incepe sa isi revina si preturile nu vor mai urca izbitor,doar la Gaze care tranziteaza Ucraina,daca se face conducta din Finlanda pana la noi o sa se ieftineasca daca nu…..
    E plina lumea de speculanti tot ce am spus eu acum ceva vreme e doar parerea mea nu “ASA VA FI” cum spui tu :)

 • Criza economica este o regie facuta pentru inrobirea natiunilor lumii, menita sa ingenuncheze tarile slab dezvoltate si nu numai. Raspandeste aceasta informatie la toti cunoscutii tai. Daca vrei sa descoperi adevarul despre criza economica vino pe fumsioglinzi.info pentru a vedea un documentar de nota 10!

 • @Bogdan – Dupa cum spuneam esti invitatul meu la propriile tale predictii, cel putin eu am avut curajul sa o fac si sa analizez pe baza datelor istorice si actuale detinute de mine. Nu am pretentia ca detin adevarul absolut, si da, am gresit cu euro 5ron, cel putin deocamdata, desi eu tot acolo vad situatia in curand.
  @Criza Economica – aproape spam, dar am aprobat pentru ca are legatura cu subiectul.

 • As dori sa adaugati mai multe informatii despre acest subiect.

 • Isabella te invidiez insa pana sa fac asta mai scrie sincer peste cateva luni. Sau poate o sa ai noroc…

 • @bani online – am asa o banuiala ca Isabella inca se afla in Romania, si ca nu va pleca prea repede..

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
toateBlogurile.ro

Gazduire Web

Cauti ceva anume?

căutare personalizată